Päivätoiminta
Palvelu tarjoaa työhön tai opiskeluun rinnastuvaa päivittäistä tekemistä paljon apua ja tukea tarvitseville.
Päivätoiminta (25 §) on suunnattu vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat kaikkein eniten apua ja tukea useissa eri asioissa. Osallistujilleen päivätoiminta tarjoaa työssäkäyntiin, päätoimiseen opiskeluun, työllistymistä tukevaan toimintaan ja työtoimintaan rinnastuvaa päivittäistä tekemistä. Päivätoiminnan tarkoituksena on tukea vammaisen henkilön osallisuutta.
Myöntämisedellytykset
Vammaisella henkilöllä on oikeus osallistua päivätoimintaan, jos:
- hän on kansaneläkelain vanhuuseläkeikää nuorempi,
- hän tarvitsee päivittäistä osallisuuden tukea, eikä hän pysty osallistumaan sosiaalihuoltolain perusteella järjestettyyn työtoimintaan tai työllistymistä tukevaan toimintaan taikka toiminta ei vastaa vammaisen henkilön yksilöllisiin tarpeisiin.
Päivätoiminta on siis toissijaista sosiaalihuoltolain työllistämistä edistäviin palveluihin nähden.
Poikkeuksena edellä mainittuun myös vammainen henkilö, joka tekee ansiotyötä taikka osallistuu työtoimintaan tai työllistymistä tukevaan toimintaan, voi osallistua osittain myös päivätoimintaan, jos se edistää vammaisen henkilön osallisuutta tai työllistymisen mahdollisuuksia.
Päivätoiminnan tarkoitus
Päivätoiminnan tarkoitus on tukea vammaisen henkilön sosiaalista vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä toimintakykyä ja omia vahvuuksia. Päivätoiminnalle asetetut tavoitteet ohjaavat sen toteuttamista. Jokaisella osallistujalla tulee lisäksi olla yksilöllinen toimintakykyä ja osallisuutta tukeva tavoite.
Oikeus maksuttomiin kuljetuksiin
Vammaisella henkilöllä on oikeus saada maksuttomat matkat päivätoimintaan, jos hänellä on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa eikä hän pysty itsenäisesti käyttämään julkista joukkoliikennettä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia
Päivätoiminnan toteuttaminen (26 §)
Päivätoiminnan on vastattava vammaisen henkilön asiakassuunnitelmaan kirjattuihin yksilöllisiin tarpeisiin. Päivätoimintaa on järjestettävä viitenä päivänä viikossa, ellei pienempi määrä riitä vastaamaan vammaisen henkilön tarpeisiin. Pienempi määrä voi tulla kyseeseen esimerkiksi terveydentilasta ja jaksamisesta johtuvista syistä.
Toiminnalta edellytetään, että se on aktiivista ja monipuolista. Sen tulee tarjota riittävästi kognitiivisia ja toiminnallisia tavoitteita. Päivätoimintaan kuuluu myös mahdollisuuksien tarjoaminen yhdessäoloon, minkä vuoksi sosiaalisen vuorovaikutuksen tukeminen on tärkeää.
Käytännössä päivätoiminta voi sisältää esimerkiksi liikuntaa, retkeilyä ja erilaista luovaa toimintaa.
Päivätoiminta voidaan toteuttaa henkilökohtaisena tai ryhmässä annettavana palveluna taikka osana muuta palvelua. Vaikka toiminta olisi ryhmämuotoista, siinä on silti otettava huomioon jokaisen osallistujan yksilölliset tarpeet. Päivätoiminta pitää toteuttaa henkilökohtaisesti, jos esimerkiksi muuta sopivaa toimintaa ei ole saatavilla. Henkilön oma tai muiden turvallisuus voi myös edellyttää henkilökohtaisen päivätoiminnan tarjoamista. Ensisijaisesti päivätoimintaa pitää järjestää muualla kuin henkilön omassa kotona tai ryhmämuotoisen asumisen tiloissa.
Palvelun sisältö, määrä ja toteuttamistapa on kirjattava päätökseen.